• Etusivu
  • Soteuudistus pähkinänkuoressa

Sote pähkinänkuoressa

Sote-uudistuksessa vahvistetaan peruspalveluja
Sote-uudistuksen pääpaino on peruspalveluissa ja niiden tehostamisessa. Tavoitteena on siirtää painopistettä varhaisiin palveluihin, jolloin asiakkaan tarpeeseen voidaan vastata kevyemmillä palveluilla.

Palvelurakennetta suunnattava kevyempiin palveluihin
Kymenlaakson palvelurakenne on raskas ja painottuu korjaaviin toimenpiteisiin. Tällä sairastetaan paljon ja terveyserot ovat suuria. Osa palveluista kuormittuu runsaasti palveluja käyttävistä asiakkaista, jotka eivät ehkä silti saa tarvitsemaansa apua. Tämä näkyy myös kustannuksissa.

Sote-uudistuksen tavoitteena on, että asiakas saa tarvitsemansa palvelun nopeammin ja vähemmillä käynneillä. Kun peruspalveluja vahvistetaan, kalliiden erikoispalvelujen kuormitus vähenee ja asiakas saa apua jo varhaisessa vaiheessa.  Näin voidaan saavuttaa myös kustannustehokkuutta.

Lähipalvelu ei ole yhtä kuin rakennus
Palveluja tuotetaan tulevaisuudessa uudella tavalla. Lähipalvelu ei välttämättä tarkoita kiinteää rakennusta. Lähipalvelua tulevaisuudessa ovat esimerkiksi liikkuvat ja sähköiset palvelut. Palveluja on vietävä myös kotiin ja sinne missä ihmiset liikkuvat. Vanhasta luopuminen vaatii rohkeutta ja uutta ajattelua. Digitalisaation merkitys korostuu.

Valinnanvapaus lisääntyy
Hoitoon on pitkät jonot eikä palvelujen piiriin pääse helposti. Siksi palvelutarjontaa ja -rakennetta uudistetaan. Julkisten palveluntuottajien rinnalle tulee myös muita. Asiakkaan valinnanvapaus ei koske erityispalveluja, vaan ne tuotetaan tulevien maakuntien palvelukeskuksissa. Yksityisille ja kolmannen sektorin palveluntuottajille määritellään kriteerit ja velvoitteet. Palveluntuottajana toimiminen edellyttää sopimusta maakuntien kanssa.

Miksi sote web

 

Video: Katso lyhyt video mistä sote-uudistuksesta on kyse?

Video viittomakielellä: Mistä sote-uudistuksessa on kyse?

 

 

 

Tilaa RSS-syöte
Tilaa uutiskirje

Tilaa sote- ja maakuntauudistuksesta tuorein tieto uutiskirjeenä sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Arkisto

Katso arkistosta jo lähetetyt uutiskirjeet ja muut aiemmat julkaisut

Siirry arkistoon

KYMENLAAKSON LIITTO

PL 35, 48601 KOTKA
Karhulantie 36 B
Toimisto on avoinna arkisin
Ma-Pe klo 9-15

MUUTOSTOIMISTO

Karhulantie 30,2krs
48600 KOTKA