Sote-uudistus pähkinänkuoressa

Sote-uudistus pähkinänkuoressa

SOTE Kymenlaakso -projekti toteuttaa valtakunnallista sote-uudistusta ja suunnittelee tulevien palveluiden kokonaisuutta Kymenlaaksossa. Tavoitteena on turvata asiakaslähtöiset palvelut alueen asukkaille.

Projektissa ovat mukana Hamina, Kouvola, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti, Carea, Aluehallintovirasto sekä Kymenlaakson liitto.

 

Sote-valmistelu Kymenlaaksossa

VISIO:
• Edistämme kymenlaaksolaisten hyvinvointia ja kavennamme terveyseroja
• Asukkaat ottavat vastuuta omasta hyvinvoinnistaan
• Kuntalaisten tukena eri elämäntilanteissa on kustannustehokas palvelujärjestelmä

MITEN?
• Palveluihin ohjautuminen on helppoa ja asiakkaiden palvelut toteutetaan oikea-aikaisesti oikeassa paikassa
• Peruspalveluja vahvistetaan ja ne tuotetaan lähellä asiakasta
• Palvelut tuotetaan monikanavaisesti. Toimivia omapalveluja ja sähköisiä palveluja lisätään.


SOTE KL tunnus

Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää maakunta. Maakunnan liikelaitos tuottaa sosiaalipalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut. Julkiset peruspalvelut tuotetaan sote-keskuksissa, jotka ovat liikelaitoksen osakeyhtiöitä. Nämä palvelut ovat valinnanvapauden piirissä ja niitä voivat jatkossa tuottaa myös muut kuin julkinen palveluntuottaja.

Lue lisää

VALMISTELU KYMENLAAKSOSSA

Sote-valmistelu Kymenlaaksossa on jaettu kolmeen elämäkaareen perustuvaan kohderyhmään: Lapset, nuoret ja perheiden palvelut, Aikuisvestön palvelut sekä Ikääntyneiden palvelut. Työryhmien ja alatyöryhmien työskentelyyn on osallistunut tähän mennessä parisataa ammattilaista oman työnsä ohessa. Työtä linjaa ja ohjeistaa SOTE-projektiryhmä.

Viime vuoden aikana kartoitettiin Kymenlaakson sote-palvelujen nykytila. Tiedot koottiin työryhmien väliraportteihin. Väliraporteissa on myös haarukoitu tulevaa palvelutarvetta, löydetty hyviä käytänteitä mutta myös pullonkauloja sekä visioitu tulevaa. Väliraporttien pohjalta on valmisteltu projektisuunnitelma, joka linjaa työryhmien valmistelutyötä. Valmistelun periaatteita ovat mm. palvelutarpeen arvioinnin keskeinen merkitys ja palvelujen painopisteen siirtyminen raskaista palveluista kevyempiin. Lähipalveluja vahvistetaan ja sähköiset palvelut ovat keskeisessä roolissa. Palvelujen integraatio on keskeistä kaikissa asiakasryhmissä.

Uudet työryhmät ovat käynnistäneet työnsä tulevaisuuden palvelurakenteen suunnittelussa. Työryhmät kuvaavat keskeiset asiakasprosessinsa huomioiden eri asiakasryhmien erilaiset palvelutarpeet. Prosessityöskentelyn ensimmäinen vaihe toteutetaan huhtikuun loppuun mennessä.

Sote-uudistuksessa haetaan toimivia malleja hallituksen kärkihankkeiden avulla, joista saadaan kehittämistyöhön rahoitusta. Jokaiseen maakuntaan on vallittu muutosagentit, joiden tehtävänä on vauhdittaa muutosta ja palvelukokonaisuuksien kehittämistä.

Diasarja SOTE-valmistelun tilanteesta 4/2017

Esite: Mikä ihmeen SOTE?

 

Tilaa RSS-syöte
Tilaa uutiskirje

Tilaa sote- ja maakuntauudistuksesta tuorein tieto uutiskirjeenä sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje

Arkisto

Katso arkistosta jo lähetetyt uutiskirjeet ja muut aiemmat julkaisut

Siirry arkistoon

KYMENLAAKSON LIITTO

PL 35, 48601 KOTKA
Karhulantie 36 B
Toimisto on avoinna arkisin
Ma-Pe klo 9-15

MUUTOSTOIMISTO

Karhulantie 30,2krs
48600 KOTKA